Σελίδες

10 Φεβ 2013

Εσάρπα / Σάλι με πλέξη Κροκόδειλος


Οι εσάρπες με πλέξη κροκόδειλος (crocodile stitch) γίνονται αρκετά εντυπωσιακές, ειδικά αν βάλουμε διάφορα χρώματα. Στις οδηγίες συνήθως φαίνεται πολύ πιο περίπλοκο απ ότι είναι στην πραγματικότητα. Θα προσπαθήσω να το περιγράψω όσο πιο απλά μπορώ με δικούς μου όρους, όπως έκανα και στο βίντεο. 

Οι όροι που θα χρησιμοποιήσω είναι το «σετάκι» και το «πέταλο». Τι είναι αυτά?

σετάκι = 2δπ στον ίδιο πόντο και 

πέταλο = γύρω από το πρώτο πδ στο σετάκι κάνουμε 5δπ, μετά 1αλ και γύρω από το δεύτερο ποδαράκι άλλα 5 δπ. δηλ. 5δπ – 1αλ – 5δπ.  
(για να πάρουμε θηλιές βουτάμε το βελονάκι ανάμεσα στα 2πδ)


Οι σειρές πάνε εναλλάξ. Μία σειρά σετάκια και μία σειρά πέταλα. Πχ.

σειρά με σετάκια (βάση για πέταλα) = 2δπ, 1αλ, 2δπ, 1αλ, 2δπ, κλπ
Τα σετάκια τα κάνουμε ανάμεσα στα πέταλα, στο κέντρο τους και στις 2 άκρες της σειράς για να δώσουμε το τριγωνικό σχήμα στην εσάρπα.

σειρά με πέταλα = 1πέταλο, 1αλ, 1πέταλο, 1αλ, 1πέταλο, κλπ
Τα πέταλα τα κάνουμε σετάκι πάρα σετάκι. Σ ένα σετάκι κάνουμε πέταλο, αφήνουμε το επόμενο και πάμε στο μεθεπόμενο .

Αρκετά με τις εξηγήσεις. Πάμε ν αρχίσουμε …

σ1= κάνουμε 5αλ και τα κλείνουμε σε κύκλο με βγ. Μέσα στον κύκλο κάνουμε 3αλ, 4δπ, 1αλ, 5δπ. Βασικά είναι το πρώτο μας πέταλο. 

σ2= στην άκρη στο τελευταίο πδ κάνουμε 2δπ (σετάκι), έπειτα κάνουμε 1αλ και 2δπ στο κέντρο του πέταλου. (Θα το καταλάβετε καλύτερα στο βίντεο) , 1αλ και 2δπ στο 3o  αλ της άκρης. . Τώρα έχουμε 3σετάκια. (2πδ, 1αλ, 2πδ, 1αλ,  2πδ)

σ3= στο σετάκι που είμαστε κάνουμε το πρώτο πέταλο της σειράς. Αντί το 1ο δπ κάνουμε 3αλ. Βουτώντας λοιπόν το βελονάκι ανάμεσα στα 2πδ και γύρω από το 1ο πδ απ την καλή πλευρά του πλεκτού κάνουμε 4δπ, μετά 1αλ και πάλι βουτώντας ανάμεσα στα 2δπ κάνουμε γύρω από το 2ο πδ άλλα 5δπ. (3αλ+4δπ, 1αλ, 5δπ)
Κάνουμε 1αλ και πάμε στο μεθεπόμενο σετάκι. Με τον ίδιο τρόπο κάνουμε 5πδ γύρω από το 1ο πδ, 1αλ και  5πδ γύρω από το 2ο πδ. (5πδ, 1αλ, 5πδ) Πλέκουμε 1αλ και πάμε στο μεθεπόμενο σετάκι και κάνουμε το ίδιο. 

σ4= στην άκρη του τελευταίου πδ κάνουμε 2δπ(σετάκι)  1αλ, 2δπ στο κέντρο του πέταλου, 1αλ, 2δπ ανάμεσα στα δύο πέταλα βουτώντας ανάμεσα στα 2πδ της προηγούμενης σειράς, 1αλ, 2δπ στο κέντρο του επόμενου πετάλου, 1αλ, 2δπ στην άκρη στο 1ο πδ της προηγούμενης σειράς. (2δπ, 1αλ, 2δπ, 1αλ, 2δπ, κλπ)

επαναλαμβάνουμε σ3 και σ4 μέχρι να έχουμε το μέγεθος που θέλουμε. Ελπίζω να το έγραψα κατανόητα :p

Καλή Επιτυχία!!!! 









1 σχόλιο:

  1. Γεια σας! Επειδή είμαι καινούργια στο πλέξιμο με βελονάκι θέλω να κάνω μια ερώτηση: όταν θελήσεις να αλλάξεις χρώμα πρέπει να κόψεις την κλωστή και να πλέξεις με καινούργια (το νέο χρώμα δλδ); Και σε ποιο σημείο γίνεται η αλλαγή?

    ΑπάντησηΔιαγραφή