Σελίδες

8 Φεβ 2013

Καφέ θα πιούμε?


by Ritsa… 
Σοκολάτα… Άντρες… Καφές… Κάποια πράγματα τελικά είναι καλύτερα στην πλούσια έκδοση τους, λένε κάποιοι και τολμώ να συμφωνήσω μαζί τους!!! Όλες έχουμε νιώσει την απόλαυση της πλούσιας σοκολάτας στον ουρανίσκο και τι αντιδράσεις προκαλεί, όλες κατά κάποιο τρόπο θα θέλαμε έναν πλούσιο άντρα στο πλάι μας. Όχι απαραίτητα πλούσιο σε λεφτά αλλά πλούσιο σε συναισθήματα σίγουρα!!! Κι όσο αφορά τον καφέ μας? Ε. εκεί νομίζω τα πράγματα είναι λίγο απόλυτα!!! Τον καφέ μας τον θέλουμε μ ένα συγκεκριμένο τρόπο και δεν νομίζω ότι το πολυδιαπραγματευόμαστε!!! Προσωπικά, όποτε παραγγέλνω καφέ, ο σερβιτόρος γράφει έκθεση!!!! Θέλω ένα εσπρέσσο διπλό αλλά… και μετά το αλλά αρχίζει ένα κατεβατό!!! Απ’ ότι έχω παρατηρήσει δεν είμαι η μόνη που το κάνει!!! Και είμαι σχεδόν σίγουρη ότι αν κάνετε τον κόπο και απαντήσετε στην ερώτηση «Εσείς πως το πίνετε το καφεδάκι σας?», σχεδόν καμία απάντηση δεν θα είναι τόσο απλή όπως «μέτριο» « γλυκό»  «σκέτο».  Οι απαντήσεις μας θα έχουν και την δική μας προσωπική λεπτομέρεια. Σε πολλά συμβιβαζόμαστε, στην γεύση του καφέ μας όχι!!!! 

Τι είναι όμως αυτό που έχει κάνει τον καφέ ακαταμάχητο και αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μας? Σίγουρα δεν περιέχει κάποιο μαγικό φίλτρο όπως κάλλιστα θα μπορούσαμε να το πούμε. Περιέχει καφεΐνη, όπως ήδη όλοι γνωρίζουμε, ένα αλκαλοειδές συστατικό με αναζωογονητική δράση. Αυτό είναι το μαγικό συστατικό που κρύβουν οι κόκκοι του. Μας ήρθε από την Αιθιοπία όπου σύμφωνα με κάποιο μύθο κάποιος βοσκός παρατήρησε ότι τα ζώα του ήταν πιο δραστήρια μετά που έτρωγαν τους κόκκους του καφέ κι άρχισε κι αυτός να τον χρησιμοποιεί. Υπάρχουν πολλές εκδοχές για τ όνομα. Άλλοι λένε ότι είναι αραβικής προέλευσης ( το έπιναν αντί κρασί σε περιόδους νηστείας). ‘Άλλοι λένε ότι έχει τ όνομα της περιοχής Κάφφα στην Αιθιοπία όπου και ξεκίνησε η χρήση του. Πάντως πιστεύω ότι και άλλο όνομα να είχε, η επιτυχία του θα ήταν η ίδια.  Από την Αφρική πέρασε στην Υεμένη, από την Υεμένη στην Μέκκα και Μεδίνα. Μετά στην Βενετία και Ευρώπη, μετά μέσω Γάλλων στην Αμερική και αν υπήρχαν εξωγήινοι εντός ταξιδιωτικής εμβέλειας σίγουρα θα είχε ταξιδέψει και εκτός Γης. Αξίζει να σημειωθεί το 1727, ο τότε βασιλιάς της Βραζιλίας έστειλε ειδικό απεσταλμένο στην Γουινέα για να φέρει σπόρους καφέ προς καλλιέργεια και για να το πετύχει  αυτό χρειάστηκε να σαγηνεύσει την γυναίκα του Γάλλου κυβερνήτη για να μπορέσει να τους πάρει έτσι ώστε σήμερα η Βραζιλία να είναι πρώτη σε παραγωγή καφέ. (Μεταξύ μας δεν νομίζω βέβαια να κοπίασε και πολύ ο απεσταλμένος… ειδικά αν ήταν αυτό που λένε Λατίνος μάλλον η κυρία τον σαγήνευσε, χε χε χε)

Απ όπου κι αν ήρθε, όπως κι αν τον λένε, σε ότι γεύση κι αν τον πίνουμε  έχει καταφέρει να γίνει μια από τις πιο αγαπημένες συνήθειες μας αν όχι η πιο αγαπημένη!!! Όταν είμαστε μόνοι είναι συντροφιά, όταν δουλεύουμε είναι δύναμη, όταν ξυπνάμε είναι ενέργεια, συνδετικός κρίκος με τους φίλους μας, ευχάριστη έξοδος απ την καθημερινότητα μας. Μην αναφερθώ στα «κουπάκια» και στο διάβασμα του καφέ για να προβλέψουμε το μέλλον!!!  Μεγάλη πόρτα θα διαβείς…. 

Για να ρίξουμε όμως μια ματιά στις ευεγερτικές ιδιότητες του καφέ:

Οι 10 ευεργετικές ιδιότητες του, είναι οι εξής:

1. Βοηθά στη πρόληψη της κίρρωσης του ήπατος. Σύμφωνα με μελέτες οι χρήστες αλκοολούχων ποτών που πίνουν τακτικά καφέ, μειώνουν το κίνδυνο σε μικρότερο βαθμό για την ανάπτυξη κίρρωσης του ήπατος. 

2. Η καφεΐνη μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του δέρματος. Επίσης η λοσιόν σώματος που περιέχει εκχύλισμα από πράσινο τσάι και καφεΐνη μειώνει τον κίνδυνο ανάπτυξης κακοηθειών.

3. 1 με 2 φλιτζάνια καφέ την ημέρα αυξάνουν τη διάθεση και συνεπώς, τη γενική υγεία. Η ιδιότητα αυτή οφείλεται στην ντοπαμίνη - μια ουσία η οποία, σύμφωνα με τους επιστήμονες είναι υπεύθυνη για τον εθισμό μας στη χρήση του καφέ. 

4. Το αποτέλεσμα μια νέας μελέτης, επιβεβαίωσε ότι ο καφές καταργεί τον πόνο των μυών μετά από βαριά και παρατεταμένη άσκηση και να ενεργεί σε τέτοιες καταστάσεις πιο αποτελεσματικά και από την ασπιρίνη. 

5. Καταρρίπτεται ο μύθος είναι ότι ο καφές βλάπτει την καρδιά. Σύμφωνα με νέα έρευνα, 4 με 5 φλιτζάνια την ημέρα κάνουν τον οργανισμό λιγότερο ευάλωτο σε διάφορες καρδιαγγειακές παθήσεις. 

6. Οι λάτρεις του καφέ, δεν πρέπει να ανησυχούν για τη μνήμη τους και ειδικά οι ηλικιωμένοι. Όσοι άνθρωποι άνω των 60 χρόνων καταναλώνουν καφέ, υποφέρουν λιγότερο από απώλεια της μνήμης και υποβάθμιση νοητικών λειτουργιών. 

7. Ο καφές βελτιώνει τη βραχυπρόθεσμη μνήμη. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι αυτό πιθανόν να οφείλεται στη δημιουργία κινήτρων ότι ο καφές έχει ιδιότητες που βοηθούν τον εγκέφαλο.  

8. Ο καφές δεν προκαλεί υπέρταση. Όσοι δεν καταναλώνουν καφέ τακτικά, υπάρχει πιθανότητα να αυξήσουν την αρτηριακή τους πίεση. 

9. Ο καφές μπορεί να βοηθήσει ακόμα και τα παιδιά σε ορισμένες περιπτώσεις. Από το 1999, έχει εγκριθεί επίσημα η χρήση καφεΐνης σε ενέσεις που διεγείρουν την αναπνοή σε βρέφη με προβλήματα άσθματος. 

10. Καταναλώνοντας καφέ μπορεί κάποιος να μειώσει τις επισκέψεις του στον Οδοντίατρο. Η προϋπόθεση για να συμβεί αυτό είναι η κατανάλωσή του, χωρίς ζάχαρη και γάλα. Οι μικροσκοπικοί κόκκοι του καφέ έχουν τη δυνατότητα να καταστρέψουν τα βακτήρια, τα οποία είναι υπεύθυνα για το σχηματισμό της τερηδόνας.

Φυσικά μαντεύω ότι όλα αυτά ισχύουν όταν η κατανάλωση του καφέ είναι σε λογικά πλαίσια...

Πάμπολλες οι γεύσεις του, τα αρώματα του, οι κουβέντες του!!! Πως να μην ειπωθούν τα παρακάτω...

Και την ογδόη μέρα ο Θεός έκανε τον καφέ!!! 

Το καλύτερο σύστημα επικοινωνίας είναι το διάλειμμα για καφέ!!!

Υπάρχει ζωή πριν τον καφέ??? -¨Όχι!!! Υπάρχει ζωή μετά τον καφέ!!!

Μη μου μιλάτε αν δεν πιω καφέ!!! –Μη μου πείτε ότι δεν έχετε πει κάτι τέτοιο ή το «Δεν εχω πιει καφέ ακόμα!!!»

Ο καφές με φίλους είναι ευτυχία με γεύση!!!

Μπορώ να μετρήσω τις στιγμές μου με κούπες καφέ!!!

Πίσω από κάθε επιτυχημένο άνθρωπο, κρύβεται ένα φλιτζάνι καφές!!! χε χε χε… σκεφτείτε το…

και… Χωρίς καφέ, ποιος μπορεί να καταλάβει την αλήθεια?

Και μάλλον καφεδάκι πίνει κι ο Περίδης όταν τραγουδά:

Όσα τ’ ανακατέματα του τούρκικου καφέ
τόσα ξενύχτια έκανα κι εγώ για σένανε
Η αγάπη σου η άστατη, μια τώρα μια ποτέ
μια γλυκιά, μια πικρή, ζάχαρη και καφέ

Η αγάπη σου η άχαρη, μια καφέ, μια ζάχαρη

Όσα τα μάτια που έκανε ο τελευταίος μου καφές
τόσα κομμάτια μ’ έκανε εκείνο το "εσύ φταις"
Κι εκείνα τα μαντέματα που μου παν στον καφέ
ήτανε όλα ψέματα τα λόγια του ντελβέ




Αλήθεια εσείς πως το πίνετε το καφεδάκι σας??? 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου